چه عواملی باعث رکود در بازار لوازم خانگی شده است؟

چه عواملی باعث رکود در بازار لوازم خانگی شده است؟

* قطعات لوازم خانگی برندهای ایرانی، به کشور وارد می‌شود

در این فروشگاه سحر حسینی کارشناس خرید و فروش که 5 سال است در زمینه عرضه و فروش لوازم خانگی فعالیت دارد گفت: قطعات مورد نیاز برای ساخت لوازم خانگی با برند اسنوا و دوو کره جنوبی به  ایران وارد می‌شود و این قطعات در ایران مونتاژ و در بازار عرضه می‌شود.

وی افزود: با این تفاوت که برند اسنوا یک برند ایرانی است اما برند دوو یک برند کره‌ای است به همین دلیل اجناسی که با برند اسنوا در بازار عرضه می‌شوند ارزان‌تر است اگرچه کیفیت این دو برند با یکدیگر تفاوتی ندارد و حتی برند اسنوا خدمات پس از فروش خوبی را به مشتریان عرضه می کند.

حسینی بیان داشت: 90 درصد لوازم خانگی که در ایران به فروش می‌رسد؛ حتی به عنوان برند ایرانی وارداتی است ! و شرکت لوازم خانگی در ایران وجود ندارد که ساخت و ساز قطعات آن به صورت کامل در ایران انجام شود.

وی با بیان اینکه واردات به صرفه تر از ساخت داخل است، گفت: البته برند اسنوا برخی قطعات را در داخل تولید می‌کند اما تولید جزئی است و بیشتر قطعات مورد نیاز وارداتی است.

حسینی در پاسخ به این سوال که وضعیت بازار با توجه به افزایش قیمت دلار چگونه است، گفت: از دیروز نه کسی کالا می‌خرد و نه کسی می‌فروشند. کالا در بازار موجود است اما مردم خریداری نمی‌کنند. زیرا لوازم خانگی گران است و قرار است گران‌تر شود.

وی با بیان اینکه اتحادیه لوازم خانگی افزایش 7.5 درصدی را به ما اعلام کرده است، گفت: وقتی قیمت یک گوشی موبایل 800 هزار تومان افزایش یافته است، حساب کنید که قیمت یک یخچال ساید بای ساید چقدر اضافه می‌شود؟

* افزایش قیمت دلار لوازم خانگی را گران کرد

حسینی دلیل افزایش قیمت لوازم خانگی را افزایش قیمت دلار عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه قطعات اولیه لوازم خانگی وارداتی است بنابراین افزایش قیمت دلار بر روی قیمت تمام شده لوازم خانگی ساخت داخل هم موثر است.

این کارشناس بازار لوازم خانگی بیان داشت: البته ما  فروشندگان بلافاصله کالاهایمان را گران نمی‌کنیم و کالاهای موجود در فروشگاه را با قیمت‌های قبلی عرضه می‌کنیم اما اجناس جدیدی که وارد انبار می‌شود به قیمت روز فروخته می‌شود.

* مشتری نداریم، فروش خوب نیست

وی با تأکید بر اینکه از هفته گذشته که قیمت دلار سیر صعودی بسیار بالایی را داشت، گفت: اصلا فروش خوب نیست و همانطور که می‌بینید مشتری در بازار نیست و کسی  برای خرید به فروشگاه‌ها مراجعه نمی‌کند.

حسینی بیان داشت: دی، بهمن و اسفند فصل خرید مردم است اما امسال شاهد رکود شدید در بازار هستیم.

* خرید و فروش اجناس بانه‌ای بدون مانع در امین‌حضور

وی در پاسخ به این سوال که که وضعیت کالاهای قاچاق در بازار چگونه است، گفت: کالای قاچاق در این بازار زیاد است، اجناس قاچاق معروف به جنس بانه‌ای هستند و این اجناس در بازار زیاد است.

این کارشناس لوازم خانگی گفت: به عبارتی کالاهای لوازم خانگی بدون ضمانت در بازار لوازم خانگی زیاد است و خریدار هم به دلیل اینکه کالای مورد نظر خود را از بین کالاهای قاچاق با 400 تا 800 هزار تومان زیر قیمت بازار می‌تواند تهیه کند، اقدام به خرید کالای قاچاق می‌کند.

 خرید و فروش اجناس بانه‌ای بدون مانع در امین‌حضور

* اجناس قاچاق به اجناس «شرکت بانه‌ای» معروفند

وی با بیان اینکه اجناس قاچاق به اجناس «شرکت بانه‌ای» معروفند گفت: فروشندگان بدون دفتر مرکزی با مبلغ 200 هزار تومان ضمانت‌نامه برای مشتری چاپ می‌کنند و با استخدام یکی دو نفر خدمات پس از فروش به مشتری ارائه می‌دهند.

* اثری از مبارزه با قاچاق در بازار لوازم خانگی دیده نشد

حسینی در پاسخ به این سوال که از سال گذشته که بحث مبارزه با قاچاق کالا پررنگ شد، تاثیر اقدامات انجام شده را در بازار چگونه برآورد می‌کند، گفت: بحث مبارزه با قاچاق بیشتر شده است، اما ما به عنوان فعال این بازار اثری از اقداماتی که در رسانه‌ها مطرح می‌شود را ندیده‌ایم.

وی با بیان اینکه کالای قاچاق در بازار هست و کم نشده، تصریح کرد: به عنوان مثال از زمانی که این مسائل مطرح شده ما ندیده‌ایم که اجناس فروشگاه‌هایی که جنس قاچاق عرضه می‌کنند، جمع شود.

این کارشناس فروش لوازم خانگی بیان داشت: مشتری با علم و آگاهی از اینکه کالای بدون ضمانت خریداری می‌کند اقدام به خرید کالاهای قاچاق یا همان کالاهای بانه‌ای می‌کند و اتفاقا از اینکه کالا را به قیمت پایین‌تری خریداری می‌کند رضایت دارد.

وی افزود: تبلیغات گسترده‌ای راجع به مبارزه با قاچاق صورت گرفته اما چیزی برای ما مشهود و ملموس نیست.

* گرانی،  بازار لوازم خانگی شب عید را خلوت کرد

علی روحی عرضه کننده لوازم خانگی ال جی با انتقاد از گرانی 4 درصدی لوازم خانگی گفت: با افزایش قیمت بازار راکد می‌شود و فروش به شدت کم می‌شود.

وی گفت: گرانی دلار منجر به افزایش قیمت شده است بطوریکه حتی یک مشتری هم امروز نداشته‌ایم و خریداری به فروشگاه‌ها مراجعه نمی‌کند و بازار لوازم خانگی خلوت است. وی با بیان اینکه دلیل افزایش قیمت کالاها را باید از شرکت تولید کننده پرسید گفت: فکر می‌کنم یکی از دلایل افزایش قیمت‌ها، گران شدن دلار باشد.

روحی افزود: الان نزدیک عید هستیم و بنابر تجربه این فصل، فصل خرید است اما مردم به دلیل پایین بودن قدرت خرید، خریدی ندارند.

وی در پاسخ به این سوال که اجناس قاچاق در بازار چه تاثیری روی فروش دارد، گفت: برخی مردم به دلیل ارزان تر بودن کالاهای قاچاق ترجیح می‌دهند این کالاها را خریداری کنند.

این فروشنده لوازم خانگی گفت: حدود 4 ما است که بازار راکد است و فروش بسیار کم شده است.

وی افزود: 3 سال پیش یک یخچال ساید باید ساید را با قیمت 2.5 میلیون تومان می فروختیم و در کنار آن یک یخچال 5 فوت به مشتری جایزه می‌دادیم اما الان همان یخچال را بدون مشتری به قیمت  7.5 میلیون تومان به مشتری عرضه می‌کنیم. با این اوضاع و افزایش قیمت‌ها مردم قدرت خرید خود را از دست داده‌اند.

* به قول اختلاس‌گران م.ک. هستم

در ادامه تهیه گزارش وارد فروشگاه دیگری شدم در این فروشگاه هم مانند چند فروشگاه  قبلی اثری از مشتری نبود و فروشنده در هوای سرد زمستانی در انتهای فروشگاه مشغول گرم کردن دستان خود با حرارت  بخاری برقی بود.

پس از سلام و علیک بلافاصله به فروشنده گفتم  خبرنگار هستم، برای مصاحبه وارد مغازه شده‌ام و قصد خرید ندارم زیرا نمی‌خواستم در این بازار خلوت آرامشش را به هم بزنم و فکر کند که مشتری هستم.  خوشبختانه با روی خوش استقبال کرد. خوشحال شدم چون در در مغازه قبلی وقتی به فروشنده گفتم برای مصاحبه آمده‌ام بعد از کلی فکر کردن و استخاره گرفتن نه مصاحبه‌ای کرد و نه اجازه عکاسی داد.

از فروشنده که بیشتر اجناس مغازه‌اش را  لوازم خانگی کوچک مثل اتو، سرخ‌کن، آبمیوه‌گیری و جارو برقی تشکیل می‌داد، نامش را پرسیدم که در جواب گفت به قول اختلاس گران م. ک هستم و  خندید.

البته پس از مصاحبه کارت ویزیت خود  را به من داد که روی آن نوشته شده بود کریم‌پور.

* هر روز قیمت‌ها افزایش می‌یابد، جرات فروش نداریم

از کریم‌پور در مورد اوضاع و احوال بازار لوازم خانگی سوال کردم که گفت: به شدت رکود در بازار حاکم است و افزایش قیمت‌ها حتی از ما جرات فروش را گرفته است.

وی در پاسخ به این سوال که به چه دلیل جرات فروش از شما گرفته شده است، گفت: اغلب فروشندگان فاقد انبار کالا هستند، به همین دلیل پس از اینکه سفارش را از مشتری می‌گیرند آن کالا را برای مشتری تهیه می‌کنند.

ین فروشنده اظهار داشت: در این بازار که افزایش قیمت دلار به شدت بر روی قیمت کالا موثر است وقتی مشتری به ما مراجعه می‌کند ما ممکن است قیمت روز گذشته را به مشتری بدهیم اما وقتی برای تهیه آن کالا به شرکت مراجعه می‌کنیم می‌بینیم  که قیمت آن افزایش یافته است و نمی‌توانیم آن کالا را به قیمتی که به مشتری اعلام کرده‌ایم بفروشیم.

وی افزود: به عنوان مثال روز گذشته یک ماشین لباس‌شویی را با قیمت یک میلیون و 950 هزار تومان به مشتری عرضه کردم اما امروز همان کالا را با قیمت یک میلیون و 950 هزار تومان خریداری کردم.

کریم‌پور گفت: لوازم خانگی، اغلب وارداتی است و افزایش قیمت ارز موجب گرانی آن می‌شود.

وی در مورد اینکه استقبال مردم از خرید کالای ایرانی چگونه است، گفت: کالای ایرانی امتیاز خاصی برای خرید به مشتری نمی‌دهد و مصرف‌کننده را تشویق و ترغیب به خرید نمی‌کند بنابراین با توجه به کیفیت بهتر کالای خارجی مردم اغلب به سمت خرید لوازم خانگی خارجی تمایل دارند.

وی در مورد وضعیت کالاهای قاچاق و تاثیر آن بر فروش گفت: کالاهای قاچاق تاثیری بر فروش ما ندارد.

* مردم می‌دانند کالای قاچاق را کجا بخرند

کریم‌پور اظهار داشت: مردم همه می‌دانند کالای قاچاق را از کجا بخرند، حتی اگر در این بازار هم کالای قاچاق نباشند می‌روند از بانه، مریوان، بوشهر و گناوه کالای خود را خریداری می‌کنند. حتی خریداران می‌توانند با مراجعه به فروشگاه‌های اینترنتی کالاهای قاچاق خود را خریداری کنند و نیاز برای خرید در بازار لوازم خانگی امین حضور را ندارند.

این فروشنده لوازم خانگی گفت: حتی فروشندگان لوازم خانگی در این بازار اجناس مورد نیاز خود را از بین کالاهای قاچاق انتخاب می‌کنند زیرا کالای مورد نظرشان را با قیمت بسیار پایین‌تری نسبت به کالاهای شرکتی خریداری می‌کنند.

وی افزود: به عنوان مثال وقتی یک یخچال ساید بای ساید قاچاق با دو میلیون تومان زیر قیمت خریداری می‌شود حتی اگر موتور آن بسوزد خریدار با 500 هزار تومان می‌تواند مشکل پیش آمده را جبران کند و در مجموع باز هم با قیمت مناسب‌تری کالای خود را خریداری کرده است.

کریم‌پور اظهار داشت: اما خریدار کالای ایرانی نمی‌تواند خدمات خوبی را از شرکت‌ها دریافت کند و در صورتی خراب شدن کالایش با بهانه‌های مختلف از سوی شرکت‌ها مواجه می‌شود.

وی با بیان اینکه مردم اغلب اجاق گاز ایرانی خریداری می‌کنند، گفت: اجاق گازهای خارجی بسیار گران است و به همین دلیل مردم از خرید آن خودداری می‌کنند.

این فروشنده لوازم خانگی گفت: بازار لوازم خانگی 7 – 6 سال پیش به علت نوسانات قیمت ارز  بسیار بهم‌ریخته و غیرقابل پیش‌بینی بود اما در 5 – 4 سال گذشته به غیر از 4 یا 5 ماه اخیر خوب بوده است و روند تقریبا ثابتی را داشت.

* سانچی به رکود بازار لوازم خانگی دامن زد

وی که فعال 15 ساله لوازم خانگی است، گفت: به غیر از  افزایش قیمت دلار، عوامل دیگری از قبیل زلزله، نارضایتی‌های مردم و آشوب‌های خیابانی، آتش گرفتن و غرق شدن کشتی سانچی هم در بازار لوازم خانگی تاثیرگذار است.

از او پرسیدم تاثیر غرق شدن کشتی سانچی بر لوازم خانگی چه بود که در پاسخ گفت: البته اثرات این کشتی در  رکود بازار کمتر بود، اما با پیش آمدن این قبیل حوادث مردم مشغول اخبار و حواشی مربوط به آن می‌شوند و از  مراجعه به بازار و خرید غافل می‌شوند.

وی همچنین با انتقاد از مالیات‌های سنگین گفت: برای مغازه‌ 20 متری من 20 میلیون تومان سال گذشته مالیات تعیین شد در حالی که واقعا فروشندگان توان پرداخت این مالیات‌ها را ندارند.

کریم‌پور اظهار داشت: اغلب فروشندگان در این بازار مستاجر هستند و اجاره‌های بالایی را پرداخت می‌کنند، ضمن اینکه در کنار این بازار راکد سالانه باید مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت کنند که از عهده آن‌ها خارج است.

وی گفت: کاسبی سخت است و با این اوضاع اقتصادی توانی برای فعالین بازار باقی نمانده است.

* مالیات‌های سنگین توان کسب و کار از فروشندگان را گرفته است

در ادامه به فروشگاه عرضه تلویزیون مراجعه کردم، در این فروشگاه که عرضه کننده تلویزیون با برندهای داخلی و خارجی است یکی از فروشندگان که  آقایی 60 ساله بنظر می‌رسد پشت میز در حال چرت زدن بود و فروشنده دیگر هم که که هم سن و سال او بود در حال چای خوردن در انتظار مشتری بود.

علی قربانی با بیان اینکه بازار راکد و خراب است گفت: گرانی کالاها بازار را به بازار راکدی تبدیل کرده است و مالیات‌های سنگین توان کسب و کار را از فروشندگان گرفته است.

وی در خصوص اجناس قاچاق موجود در بازار گفت: اجناس قاچاق سازمان یافته به صورت بازار می‌آید و علیرغم مسائل مطرح شده در خصوص مبارزه با قاچاق اثری از کاهش اجناس قاچاق در بازار مشاهده نمی‌شود.

این فروشنده گفت: استقبال مردم از خرید کالاهای قاچاق به دلیل پایین بودن قیمت زیاد است.

* بازار بی‌مشتری است

احمد امینی فروشنده لوازم خانگی با سابقه 40 ساله در این بازار گفت: بازار لوازم خانگی به دلیل افزایش قیمت ارز بسیار راکد است و همانطور که می‌بینید در این بازار مشتری وجود ندارد.

وی در پاسخ به این سوال که استقبال مردم از خرید کالای ایرانی بیشتر است یا خارجی گفت: مردم به دلیل اطمینان خاطری که از خرید کالاهای خارجی دارند، خرید لوازم خانگی خارجی را به ایرانی ترجیح می‌دهند.

احمدی با انتقاد از مالیات‌ها گفت: توقع ما از سازمان امور مالیاتی اخذ مالیات براساس کارکرد سالانه است.

* کاسبی توجیه ندارد

حسین محمدی فروشنده دیگر که سابقه 15 ساله در بازار لوازم خانگی دارد مانند سایرین از رکود حاکم بر بازار گلایه‌مند است و گفت: با توجه به گرانی لوازم خانگی، مردم به جای خرید بیشتر اقدام به تعمیر لوازم خانگی می‌کنند.

وی با بیان اینکه رکود هر سال از سال قبل بیشتر می‌شود، اظهار داشت: با توجه به اینکه 80 تا 90 درصد لوازم خانگی وارداتی نوسان قیمت ارز و افزایش قیمت ارز به شدت بر روی گرانی لوازم خانگی تاثیرگذار است.

محمدی با ابراز گلایه از مالیات‌های سنگین گفت: کاسبی کردن هیچ توجیهی ندارد و هزینه‌ها بالاتر از درآمد است.