شوک قیمت در ماه‌های پایانی سال/ رقص دلار در بازار شب عید

شوک قیمت در ماه‌های پایانی سال/ رقص دلار در بازار شب عید

 

در حالی که مسئولان خبر از تمهیدات ویژه برای حفظ آرامش بازار شب عید را می دهند که دلار یکه‌تاز رقص و پایکوبی در بازار است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز، در حالی کمتر از دو ماه به پایان سال باقی مانده که بازار رخت گرانی را بر تن کرده است. اگر چه سال‌ها است که با شروع خرید شب عید بازار تکانی می‌خورد و به قولی رونق می‌یابد اما امسال با توجه به افزایش قیمت دلار بازار زودتر از سال‌های پیش به استقبال گرانی رفته و در شرایطی که حقوق‌ها و درآمدها تغییر چندانی نکرده است، به نظر می‌رسد مردم باید منتظر شوک جدید قیمت‌ها در ماه‌های پایانی سال باشند.

گرانی دلار به لباس عید رسید

بر اساس این گزارش درماه‌های پایانی سال مردم به تکاپو افتاده و افزایش تقاضا موجب افزایش رونق در بازار می‌شود. یکی از اقلامی که بازار آن در شب عید داغ می‌شود، بازار پوشاک و کیف و کفش است که هر کس بسته به بودجه خود سعی می‌کند در روزهای آغاز سال نو، رخت نو بر تن خود و خانواده‌اش نماید.

گزارش میدانی خبرنگار ایسکانیوز حاکی از آن است که با وجود افزایش قیمت دلار در دو ماه اخیر، امسال باید منتظر جهش قیمت پوشاک در شب عید باشیم چرا که فروشندگان و واردکنندگان معتقدند که گرانی نرخ ارز بر این بازار تاثیر گذاشته است. محمدی که فروشنده پوشاک مردانه در یکی از مراکز خرید تهران است در گفت‌و‌گو با ایسکانیوز گفت: از 10 بهمن ماه فروش بهاره ما شروع می‌شود و با این حساب ما از دو ماه پیش اقدام به خرید و سفارش اجناس خود کرده‌ایم که دراین بین نوسان و افزایش قیمت دلار موجب بالا رفتن هزینه‌های ما شده است که این موضوع در افزایش قیمت پوشاک در شب عید بی تاثیر نخواهد بود.

او به فروش اجناس در فصل زمستان نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به این که در سال جاری هوا خیلی سرد نبود تقاضا برای خرید پوشاک زمستانی کاهش یافت و ما از اول بهمن ماه فروش ویژه را برای پوشاک زمستانی بدون دریافت سود آغاز کردیم تا حداقل اصل سرمایه ما برگردد و اجناس تا سال آینده در انبارها خاک نخورد.

این گزارش می‌افزاید این افزایش قیمت پوشاک وارداتی در شرایطی است که بیش از 70 درصد بازار پوشاک از واردات تامین می‌شود و در کنار واردات رسمی سال‌ها است که بازار قاچاق پوشاک نیز پررونق و باوجود تلاش‌های بسیار برای ساماندهی به آن هنوز هم رد پای قاچاق در بازار پوشاک مشهود است و با افزایش قیمت دلار به نظر می رسد مجدد بازار برروی کالای قاچاق لبخند بزند.

رقص دلار در بازار لوازم خانگی

این گزارش می‌افزاید در ماه‌های پایانی سال بازار لوازم خانگی نیز پر رونق می‌شود. چرا که بسیاری از خانواده‌ها ترجیح می‌دهند که لوازم خانگی خود را قبل از شروع سال جدید تهیه نمایند. همچنین بسیاری از زوج‌های جوان مراسم ازدواج خود را در فصل بهار برگزار می‌کنند و جهیزیه و لوازم مورد نیاز خود را قبل از آغاز سال نو خریداری می‌کنند.

این در حالی است که به گفته رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در دو ماه اخیر، قیمت برخی از لوازم خانگی تا 10 درصد افزایش یافته است.

محمدطحانپور در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز با اشاره به نوسان نرخ ارز گفت: بالا رفتن قیمت دلار موجب افزایش قیمت لوازم خانگی وارداتی شده است که در برخی از برندها این افزایش قیمت تا 10 درصد هم بوده، علاوه بر این در برندهای تولید داخل بالا رفتن قیمت دلار موجب افزایش قیمت مواد اولیه و افزایش قیمت شده است.

او افزود به طور کلی می‌توان گفت: قیمت لوازم خانگی بین 4 تا 8 درصد افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش با توجه به این که در ماه‌های پایانی سال به سر می‌بریم و قیمت دلار نیز روز به روز نوسان می‌کند، می‌توان گفت با وجود این که در بازار عرضه بیش از تقاضا است اما رقص دلار موجب به وجد آمدن بازار لوازم خانگی نیز شده است.

نرخ ارز یکه تاز گرانی در بازار تلفن همراه

این گزارش می‌افزاید بازار واردات گوشی تلفن همراه در سال‌های اخیر یکی از بازار‌های پرسود در کشور بوده و همواره با حاشیه‌های بسیاری همراه شده است. در یک طرف واردات کیلویی گوشی تلفن همراه به کشور وجود داشت و در طرف دیگر مافیایی بود که برخی از سازمان‌های دولتی به جهت سود بیشتر اقدام به واردات موبایل به کشور می‌کردند.

اکنون پس از سال ها رایزنی مسئولان سازمان‌های مختلف، ساز سازماندهی واردات موبایل کوک شده است و از 14 آذر ماه بود که آهنگ آن به طور رسمی نواخته شد. بر اساس طرح رجیستری موبایل هر گوشی بدون ثبت رسمی در گمرک در کشور امکان فعال شدن را ندارد و باید در گمرک شناسه آن ثبت شود. هر چند که اجرای این طرح با اما و اگرهای بسیاری همراه بود اما تاکنون این طرح با موفقیت اجرا شده و هنوز چوبی لای چرخ آن قرار نگرفته است.

پس از اجرای طرح رجیستری همه در انتظار شوک قیمت ناشی از آن دربازار موبایل بودند. چرا که تا پیش از این بیش از 80 درصد بازار موبایل را قاچاق تشکیل می‌داد و تنها 20 درصد آن از طریق واردات رسمی تامین می‌شد و با اجرای این طرح نان قاچاقچیان آجر می‌شد اما به گفته رییس اتحادیه فروشندگان موبایل اجرای این طرح تاثیری در قیمت گوشی تلفن همراه نداشته است.

ابراهیم درستی در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز با اشاره به تاثیر نرخ ارز بر قیمت موبایل گفت: چون موبایل به نرخ ارز وابسته است، بالا رفتن قیمت ارز موجب افزایش قیمت گوشی تلفن همراه خواهد شد.

او افزود: با ادامه روند افزایشی نرخ ارز شاهد افزایش قیمت 20 تا 30 درصدی قیمت موبایل خواهیم بود.

گفتنی است اگر چه بسیاری از افراد با اجرای طرح رجیستری در خرید موبایل احتیاط بیشتری کردند اما با توجه به این که به ماه‌های پایانی سال نزدیک می‌شویم تجربه نشان داده که تقاضا برای خرید موبایل افزایش می‌یابد و این طور که به نظر می‌رسد خریداران موبایل باید هزینه افزایش نرخ ارز را در خرید خود لحاظ کنند.

بازار در انتظار عمل مسئولان

گزارش میدانی خبرنگار گروه اقتصادی ایسکانیوز حاکی از آن است که قیمت بسیاری از اقلام مانند شکلات و قهوه و نسکافه خارجی در یک ماه اخیر با افزایش همراه بوده است، ضمن این که با شروع گرانی دلار از مرداد ماه روغن نباتی 6.27 درصد، چای خارجی نزدیک به 3 درصد و قند 2.89 درصد افزایش یافته است. در کنار آن برخی از سوء تدبیرها موجب افزایش قیمت خودروهای وارداتی و برنج وارداتی در کشور شده است.

بر اساس این گزارش اگرچه بسیاری از اقلام به طور مستقیم به نرخ ارز وابسته است اما افزایش قیمت دلار به طور غیر مستقیم بر بازار تاثیر گذار است. این روزها در حالی که مسئولان خبر از کنترل و نظارت بر بازار را می‌دهند تا مایحتاج مردم در شب عید تامین شود و گرانی تاثیری بر آن نداشته باشد، این طور که شواهد نشان می‌دهد در عمل به وعده‌های خود با وجود سرکشی قیمت دلار موفق نخواهند بود و در این شرایط بهتر است مسئولان به جای دادن وعده کمی به آن عمل کنند تا سفره شب عید مردم کوچک تر نشود.